Uutta työpaikkaa kohti? Nappaa tästä 4 kohdan muistilista

Oletko juuri jäänyt työttömäksi tai haaveiletko uudesta työpaikasta nykyisen tilalle? Samaa työpaikkaa varten voi olla monta sataa hakijaa, mutta miten erottua joukosta? Lue alta Fikserin muistilista työnhakua varten, jotta parannat mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla.


CV:n luominen tai päivitys

Jokainen hakija tarvitsee itselleen CV:n eli ansioluettelon, johon he ovat koonneet tärkeimmät tiedot itsestään. Usein rekrytoijalla on aikaa vain muutama sekunti katsoa hakijoiden hakemukset ja CV:t läpi. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että tiedostot ovat selkeitä ja niissä on listattuna tärkeimmät tietosi ylös. Hyvä muistisääntö on, että CV:n tulisi olla yhden A4 sivun pituinen, max kahden A4 sivun pituinen, jos henkilö on esimerkiksi työskennellyt monissa projekteissa. Netistä löytyy hyviä CV pohjia, joita voita käyttää hyväksesi. Hyvää pohjaa käyttäen huomaat, että CV:si pysyy siistinä ja listaat varmasti kaikki oleellisimmat tiedot.

CV:ssa tulisi löytyä alla olevat asiat:

Yhteystietosi: nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja osoite
Koulutus: toisen asteen koulutuksesta lähtien. Nosta tähän työtehtävän kannalta tarpeellisimmat koulutuksesi ja suoritetut kurssit.
Työhistoria: Positio, työnantaja, aika työtehtävässä ja muutaman lauseen kuvaus työtehtävistä.
Suoritetut diplomit tai sertifikaatit
Näiden lisäksi voit halutessasi liittää kuvan itsestäsi ja tarvittaessa listata muut tärkeät taidot, mitkä näet tärkeiksi haettavaa tehtävää varten.

Liitä CV aina mukaan hakemuksesi mukaan tai lataa sen pdf-muodossa liitteenä järjestelmään mukaan, jos mahdollista.
 

Hakemuksen laatiminen

Hakemuksella kerrot rekrytoijalle mitä paikkaa olet hakemassa, miksi sinut pitäisi valita tähän positioon ja mikä kokemus sinulla on tätä positiota varten. Hakemus kannattaa muokata aina sopivaksi haettavaa tehtävää varten. Hakemus on yleensä noin puoli A4 sivua pitkä. Hyvänä vinkkinä on kirjoittaa hakemukseen taitojasi samoilla sanoilla kuin mitä työpaikkailmoituksessa on ollut. Näin jos hakemuksesi menee ensin järjestelmään, joka lukee avainsanoja hakemuksista, nouset takuulla myös rekrytoijalle.

Rekrytoijaa harvemmin kiinnostaa perhetilanteesi tai työttömyytesi, jollet ole hakemassa juuri työpaikkaa, johon yritys hakee ainoastaan työttömiä. Nosta mieluiten esiin kokemuksesi ja harrastuneisuutesi. Usein rekrytoija arvostaa, jos olet vetänyt nuorisojoukkuetta, olet opiskellut koodaamista vapaa-ajallasi tai vaikka pitänyt suosittua blogia.


LinkedIn -profiilin päivitys

Monen eri alan asiantuntijoita ja työntekijöitä on nykyään LinkedInissa mukana, jonne sinunkin kannattaa liittyä mukaan. Palvelusta löytyy ilmaisversio, jonne luot oman profiilisi, joka muistuttaa CV:si. Etsi vanhoja työkavereita, esimiehiä ja uusia tuttavuuksia verkostoosi ja kerro myös heille, että olet hakemassa uutta työpaikkaa. Voit välillä yllättyä, että verkostosi suosittelee sinua ja voit myös sitä kautta saada uusia työtarjouksia. LinkedInissa voit myös selailla työpaikkoja ja tutustua yrityksiin.

Pidä huolta, että profiilisi on ajan tasalla ja kirjoita ajoittain päivityksiä, jotta verkostosi muistaa sinun olemassaolon. Voit myös rohkeasti kirjoittaa muiden julkaisuihin ja osallistua kyselyihin. Profiilistasi tulisi löytyä sinusta ajan tasalla oleva kuva ja titteli. Kirjoita lyhyt esittely itsestäsi ja pidä huolta, että työkokemuksesi ja koulutuksesi löytyvät profiilistasi. Innokkaimmat voivat myös lisätä itseäsi kuvaavan bannerin profiiliisi.


Valmistautuminen haastatteluun

Pääsitkö haastatteluun? Hienoa! Nyt sinun pitää vakuuttaa rekrytoija, miksi sinut pitäisi valita positioon. Mieti etukäteen millainen haastattelu tilanne tulee olemaan. Pidetäänkö se videon välityksellä, jolloin huolehdithan, että yhteytesi toimii ja istut siistissä, valoisassa ympäristössä vai pidetäänkö se puhelimitse, jolloin voit ottaa itsellesi mukavamman asennon ja keskittyä mitä rekrytoija sinulta kysyy.

Suunnittele etukäteen, mitä vastaisit yleisimpiin rekrytoijan kysymyksiin:

Kerro lyhyesti itsestäsi?
Miksi haet tätä paikkaa?
Miksi valitsisimme sinut?
Kerro jokin huono puolesi tai epäonnistunut projekti? Kerro myös mitä teit tässä tilanteessa?
Sopiiko työaika tai -paikka sinulle? Tai oletko ottanut huomioon mahdolliset työn vuoksi tulevat matkustamiset?

Voit myös etukäteen miettiä tuleeko rekrytoija kysymään jotain teknillisestä osaamisestasi tai muusta positioon liittyvästä taidostasi. Miettimällä etukäteen vastauksia huomaat, että haastattelu sujuu helpommin eikä tilanne tunnu yhtä pelottavalta. Jos haastattelussa huomaat, että rekrytoija kysyy sinulta kysymyksen, johon et keksi vastausta, voit pyytää, että rekrytoija palaa kysymykseen hetken päästä, jolloin sinulla on hieman enemmän aikaa miettiä vastaustasi.

Muutama syvähengitys, selän suoristaminen ja olkapäiden rentouttaminen auttavat sinut rentoutumaan juuri ennen haastattelua.
 

Tuntuuko kaikki tämä ylivoimaiselta tai haluatko parantaa mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla?

Ota Fikserin palvelut avuksesi. Voimme yhdessä katsoa CV:si läpi, valmistautua haastatteluun tai pitää esimerkiksi työhakusparraus, jotta saat uutta energiaa hakemiseen. Tutustu näihin ja myös muihin yksityishenkilöiden palveluihin tutustumalla yksityishenkilöiden palvelukuvaukseen.


Älä lannistu, jos hakemasi työpaikka ei osu sinulle vaan uudella innolla hakemaan seuraavaa paikkaa! Kysymyksiä? Ota yhteyttä!